Soo d'Oude Songen

2015 - heden

"Een multi-probleemgezin is een gezin waarvan minimaal één ouder en één kind kampt met sociaal-economische of psychosociale problemen."

Soo_Soo d'oude songen, soo pypen de jonge.jpg

Al zolang ik mij kon herinneren werd de term 'probleemgezin' op mijn familie geplakt. Toch heeft het voor mij nooit zo gevoeld. Ik ging dagelijks naar school met versgebakken brood, kwam tussen de middag thuis naar pan verse soep en kon alles tegen mijn ouders vertellen. Vriendjes en vriendinnetjes waren welkom om mee te eten, blijven slapen en zelfs mee op vakantie te gaan. En toch waren wij een probleemgezin.

Vanaf mijn middelbare school werd mij dit pijnlijk duidelijk. Niet omdat het thuis vervelend was, maar omdat klasgenootjes van het VWO niet met mij om mochten gaan. Ik had last van de stempel, niet van waar die stempel voor stond. Ja, ons gezin was wat chaotisch en ja, er waren wat problemen aan de hand. Maar mijn gezin was hecht, gezellig en liefdevol.

Precies deze tweestrijd heb ik vastgelegd in de serie Soo d'Oude Songen, Soo Pypen de Jongen. Geïnspireerd door de schilderijen van Jan Steen fotografeerde ik mijn eigen 'Huishouden van Jan Steen'. Geënsceneerd, met mijn eigen familieleden in de hoofdrol, en gebaseerd op echte gebeurtenissen. Wie de foto's leest leest mijn familieverhaal vol financiële problemen, verslavingen en héél soms huiselijk geweld maar vooral ook vol trots, trouw en gezelligheid.

Mijn familie staat daarmee slechts symbool voor alle andere (multi-)probleemgezinnen in Nederland (en met 20% van alle gezinnen zijn dat er veel). Het laat zien dat probleemgezinnen, in tegenstelling tot wat het woord doet vermoeden, niet persé een probleem hoeven te zijn.

Soo_Het dronken paar.jpg

    • De eerste foto's van Soo d'Oude Songen, Soo Pypen de Jongen werden gemaakt als afstudeerwerk van AKV| St. Joost en werd vrijwel meteen opgepikt in de culturele wereld en de nationale pers.
    • De foto's waren o.a. te zien in Museum MORE, LAM Lisse, de Lochal en Art Rotterdam.
    • Ik werd erover geïnterviewd op Radio 2 en de foto's werden o.a. gepubliceerd in de Volkskrant, NRC Next en het Eindhovens Dagblad.
    • De foto's zijn in oplage te koop via mijn website maar kunnen natuurlijk ook op afspraak bezichtigd worden.
    • Ook is het mogelijk om je eigen familie te portretteren als 'een huishouden van Jan Steen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Klik op onderstaande foto om naar de betreffende pagina te gaan!

Tableau Vivants.jpg