Museum Helmond

2020

Stilte heeft het laatste woord
Museum Helmond

De opdracht: Bij museum Helmond stond een expositie van fotograaf Walker Evans gepland. Deze fotograaf werd bekend met zijn crisisfoto's tijdens de jaren '20 van de vorige eeuw. Met de komst van corona in Nederland wilde Museum Helmond een moderne interpretatie van dit thema aan de tentoonstelling toevoegen. Zij vroegen mij om de pandemie binnen Helmond in beeld te brengen.

De werkwijze: Meteen bij de start van de opdracht ging ik aan de slag. Ik ging op zoek naar sectoren die hard getroffen waren en bracht deze (op eigen wijze) in beeld. Dit deed ik binnen 4 deelthema's: de zorg, het leven thuis, bijeenkomsten buiten huis en het stilgevallen bedrijfsleven. Zo kwam ik in kroegen en sportscholen, verzorgingstehuizen en het ziekenhuis, bij ouderen en jongeren en bracht zowel een begrafenis als een bruiloft in beeld.

Toen bracht corona een nieuwe klap: door het sluiten van de musea werd de expositie van Walker Evans ruim 1,5 jaar naar achter verplaatst. Mijn foto's zouden dan niet meer relevant zijn (wie wil er naar een tentoonstelling over corona als het net (eindelijk) achter de rug is?). Er waren 2 opties: stoppen of met een nieuw plan komen. 

De tentoonstellingsruimte van Museum Helmond waren volgepland en een expositie in de buitenlucht zag ik door de gevoelige inhoud niet zitten. Daarom besloot ik, in samenwerking met het museum, een derde tentoonstellingsruimte te realiseren binnen het museum. Dit werd de entree van de Kunsthal waar speciaal voor deze gelegenheid een presentatieruimte werd gerealiseerd.

Na de tentoonstelling was het project voor mijn gevoel nog niet klaar. Daarom besloot ik de serie uit te breiden naar de gevolgen van corona in heel Noord Brabant. Dit vatte ik samen in het fotoboek Stilte Heeft het Laatste woord. Nieuwsgierig naar het boek? Klik dan hier! Benieuwd naar andere reportages? Klik dan op onderstaande foto's om naar de volgende pagina te gaan.

Kunsloc Brabant.jpgLEV-groep Helmond.jpgProvincie Noord Brabant.jpgRijkswaterstaat.jpg