Stilte Heeft het Laatste Woord

2020 - 2021

27 februari 2020: Tijdens een live uitzending op tv krijgt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Bruno Bruins een briefje in zijn handen gedrukt. Een 56-jarige man uit het Brabantse Loon op Zand heeft corona. Het virus heeft ons land bereikt. De week daarvoor stonden de Brabantse kroegen vol. In polonaise werd het virus vermoedelijk als een lopend vuurtje verspreid. Drie weken later waren de café leeg maar de IC’s vol. Noord-Brabant werd de coronabrandhaard in Nederland. 

Uiteindelijk bleek Brabant niet alleen de eerste provincie maar ook tot op de dag van vandaag de zwaarst getroffen. Het Bernhovenziekenhuis in Uden had enkel ruimte voor coronapatiënten en de avondklokrellen begonnen in Eindhoven en 's-Hertogenbosch. Ondertussen werd met de sluiting van de horeca de Brabantse gezelligheid in een klap stil gelegd, ging het bloemencorso in Zundert voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet door en was de provincie in rouw nadat carnaval werd afgelast. En toch bleven de Brabanders positief. Met teddyberen werden er speurtochten uitgezet voor de thuisscholende kinderen, OudDoor-concerten werden georganiseerd voor eenzame ouderen en in Helmond werd de eerste mondkapjesfabriek van Nederland gebouwd. 

Stilte_mockup2 2.jpg

Stilte Heeft het Laatste Woord

Al vanaf de eerste dag heb ik corona in beeld gebracht. Ik bezocht de bijzondere initiatieven, ging op bezoek bij eenzame ouderen, kinderen tijdens het thuisonderwijs en sprak af met burgemeesters door de provincie heen. Reden genoeg voor Museum Helmond om er een expositie van te maken.

Inmiddels lijkt corona alweer verleden tijd. Ondanks de angst dat het elk moment terug kan komen houdt niemand zich meer bezig met mondkapjes, afstand houden en niezen in de elleboog. De provincie is weer open en corona kan de geschiedenisboeken in. En dat geschiedenisboek heb ik gemaakt. Met het boek Stilte Heeft het Laatste Woord heb ik geprobeerd alle getroffenen een podium te geven. Van horeca tot zorg en van slachtoffers tot de mensen die even niet meer mee wilde doen.

Het boek bestaat uit 240 pagina's (full color), ruim 100 foto's en 9 persoonlijke verhalen. Het boek is vormgegeven door Tessa Kuipers met een voorwoord geschreven door influencer Tommie in de Zorg. Benieuwd naar het fotoboek of een print aan de muur? Klik dan op onderstaande knop om naar mijn webshop te gaan. Wil je meer informatie voor een expositie met deze foto's in jouw organisatie, instelling of bedrijf? Neem dan even contact met mij op, dan bespreken we de mogelijkheden.

Koop hier