Ouderen in beeld

2018

Goeike {het]: een schatje, honnepon of aandoenlijk persoon in het Helmonds dialect
 

Ouderen_Horst.jpg

Toen ik in 2018 door de Helmondse wethouder voor Cultuur gevraagd werd om een fotoboek te maken wist ik meteen wat ik ging doen: samen met 12 andere fotografen brachten we de stad in beeld. Niet de bakstenen of industrie, maar de mensen die de stad maken tot wat het is; de Goeikes.

Als initiatiefnemer en projectleider besloot ik elke fotograaf een Helmondse wijk toe te delen. Het centrum bewaarde ik voor mijzelf. Daar fotografeerde ik diverse ouderen die de stad hebben grootgemaakt. 80+'ers terug naar toen. Zo was Friedi Slegers naast vrachtwagenchauffeur ook brandweerman en Frits van der Horst klokkenmaker. Voor één dag gingen zij terug naar hun oude beroep.

De foto's waren uiteindelijk te zien in het fotoboek Goeikes - Helmonders in Beeld en de gelijknamige expositie in het centrum van de stad. Het project won de Carat Cultuurprijs (de belangrijkste cultuurprijs van Helmond) en trok veel publiek. Genoeg om nog een editie in gang te zetten.

Bij Goeikes - Het Jaar van Lucas Gassel was ik enkel projectleider, niet meer fotograaf. Inmiddels zijn we bezig met de 3e editie en is Goeikes uitgegroeid tot een terugkerend fotofestival. Wij focussen ons daarbij op laagdrempeligheid. Onze belangrijkste doelgroep is de amateurfotograaf om, via masterclasses en workshops, te laten zien hoe leuk fotografie kan zijn.

Meer informatie over Goeikes? Of wil je zelf een portret of tableau vivant zoals ik voor Goeikes maakte? Klik dan op onderstaande afbeelding om naar de betreffende pagina te gaan. 

Goeikes.jpgTableau Vivants.jpgPortretten.jpg