Tableau Vivants

[Tableau Vivant (letterlijk bevroren beeld) is een momentopname van een situatie of gebeurtenis, uitgebeeld door stilstaande spelers in sprekende houdingen en mimiek.]

Toen ik in 2015 afstudeerde met de fotoserie Soo d'Oude Songen, Soo Pypen de Jongen ben ik verliefd geworden op de Tableau Vivant. Het portretteren van mensen die niet lachend naar de camera kijken maar op een natuurlijke manier bezig zijn. Zo lijkt het als kijker of je letterlijk een kijkje in iemands leven neemt.

Er zijn genoeg redenen waarom een Tableau Vivant beter kan werken als een portret. Ik noem er een paar:

  • Bij een Tableau Vivant is de ruimte (bijna) net zo belangrijk als het model. Je vertelt daardoor meteen een verhaal. Een Tableau Vivant wordt dan ook altijd op locatie gemaakt en is daardoor een stuk persoonlijker dan de studio.
  • Door de handeling kan je meer vertellen over de perso(o)n(en) die je portretteert. Er komt een stukje extra karakter in de foto terug.
  • Bij een Tableau Vivant met meerdere personen maak je niet alleen een portret van de modellen maar speelt de dynamiek ook een belangrijke rol. 
  • Doordat er meer te zien is op een Tableau Vivant blijf je ook langer kijken naar het beeld. Er is ruimte om hele kleine details toe te voegen en zo een nog groter verhaal vertellen.

De prijzen van een Tableau Vivant variëren sterk. Zo is het belangrijk waar de foto gemaakt moet worden, hoeveel personen er op de foto staan en wat je uiteindelijk met de foto wilt doen. De prijzen starten van € 429,- * incl. BTW. Daarbij is het volgende inbegrepen:

  • Kennismakingsgesprek met één model van een uur (digitaal of bij mij in de studio) waarbij ik het model leer kennen en de mogelijkheden bespreek. Het is belangrijk dat het model zelf foto's of een video van de te fotograferen locatie meeneemt.
  • Een uitgewerkt digitaal plan met voorbeelden en benodigdheden zodat het model precies weet wat hij/zijn kan verwachten en/of moet voorbereiden.
  • Een fotosessie van +/- 2 uur op locatie (de eerste 30 kilometer vanaf Helmond zitten bij de prijs inbegrepen). Het model zorgt dat er meerdere setjes kleren beschikbaar zijn en zorgt zelf voor haar en eventueel make-up. Daarnaast zorgt het model zelf voor attributen die we kunnen gebruiken tijdens de fotosessie.
  • Nabewerking en selectie.
  • Een fotoprint van 40 x 50 cm op fine-artpaper (Cotton Rag of vergelijkbaar) verlijmd op Dibond met aluminium ophangprofiel. Daarnaast ontvang je een digitaal exemplaar op web-resolutie en minimaal 3 making-off foto's.

Bovenstaande opties zijn op verschillende manieren uit te breiden. Wil je bijvoorbeeld een heel gezin op de foto? Dat kan! In dat geval kom ik graag een keer langs tijdens het ontbijt of het avondeten. Op die manier kan ik ervaren hoe de dynamiek in het gezin echt is (anders dan tijdens een gesprek). Ook als je meerdere kinderen op de foto ziet observeer ik ze graag een keer tijdens een dagelijkse bezigheid. 

Ben jij benieuwd naar de Tableau Vivants die ik van mijn eigen gezin heb gemaakt? Of ben je toch op zoek naar een normaal portret? Klik dan op onderstaande foto's om naar die betreffende pagina's te gaan!

* Van 13 april tot 1 september ben ik met zwangerschapsverlof. Iedereen die in die periode een tableau vivant boekt (te maken na mijn verlof) ontvangt 20% korting op de pakketprijs.

Soo d'Oude Songen.jpgPortretten.jpg